10 Wellness-trends 2022

WellnessSpots.com inspireert sinds 2016 wellness-liefhebbers over alles wat met wellness te maken heeft. De site stelde een top 10 van wellness-trends samen voor 2022.

1. Selfness: zorg goed voor jezelf
Meer ontspannen, meer genieten en minder zorgen maken hebben een positief effect op je gezondheid. Nederlanders maken vaker tijd voor me-time en kiezen bijvoorbeeld voor een zen-inrichting van het huis en/of de salon, zodat het echt een plek wordt waar je kunt ontspannen.

2. Onderdompelen in wellness-belevingen
Recent onderzoek van Booking.com toont aan dat het ‘pluk-de-dag-gevoel’, het waardevol willen maken van elke reis en de reislust hoog zijn. Steeds meer Nederlanders willen de wereld opnieuw ontdekken en onvergetelijke herinneringen maken, in combinatie met wellness. Wellness-thema’s binnen reizen worden steeds populairder.

3. Wellness is the new luxury
Meer bewegen, gezonder eten, jezelf weerbaarder maken en een burn-out voorkomen. Vroeger was het luxe als je met vakantie kon. Tegenwoordig is het een luxe als je de tijd hebt om echt te ontspannen en goed voor jezelf te zorgen. Lieke Lamb, Trend- en vrijetijdexpert en CEO van het Future Expertise Center: “Als tegenreactie op de vluchtige en gehaaste maatschappij waar we uit kwamen en deels geforceerd door de pandemie, zijn we gaan inzien hoe luxe tijd kan zijn. Het nemen van tijd, het niet opgejaagd zijn, het niet af hoeven strepen van lijstjes. De spanning er even af! Leefden we lang met FOMO (Fear Of Missing Out), inmiddels is die term vervangen door het nieuwste trend-woord: JOMO (Joy Of Missing Out). Je kunt prima gelukkig zijn zonder in alle haast de wereld over te racen om je bucketlist af te strepen. Wellness wint daardoor aan populariteit. Tijd en bezinning. Rust en ontspanning. Als je toch op prachtlocaties bent, geniet er dan ook echt van. Neem die tijd.”

4. Meer luxe privésauna’s
Een groepsaccommodatie die is omgetoverd tot een Spa Parel, een boer die stallen transformeert tot een luxe privésauna, particulieren die een Bed & Wellness starten met privé wellness-faciliteiten en een wellness-boot waarmee gasten letterlijk de natuur in kunnen duiken. Nederlandse ondernemers zijn creatief ten tijde van de pandemie om het inkomen aan te vullen. Een bezoek aan een privésauna heeft veel voordelen: je geniet met je eigen gezelschap van allerlei wellness-faciliteiten, geen gedoe over wel of geen badkleding én volledige privacy.

5. Op zoek naar meer privacy, rust en natuur
Nederlanders trokken er massaal op uit op zoek naar privacy en rust in de natuur. Nederland werd herontdekt vanuit luxe wellness-vakantiehuisjes en kampeer- en glamping-liefhebbers kwamen aan hun trekken op wellness-campings of bij pop-up wellness-locaties. Een ding werd duidelijk: Nederlanders hebben even geen zin in massatoerisme. Wat dat betreft is Slovenië een aanrader, dat op plaats 5 staat in de ‘Best Destinations 2022 van Lonely Planet’. Je beklimt er bijvoorbeeld de ‘Tower of health and happiness’ en kunt baden in zwart thermaal water. De enige andere locatie ter wereld waar dat kan is in Azerbeidzjan. Ook Zuid-Tirol is een wellness-walhalla op het gebied van kuren, wellness-food, wandelingen en complete spaboerderijen. In Tsjechië zijn er onlangs drie kuuroorden toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, wat betekent dat ze nu de naam ‘The Great Spa’s of Europe’ mogen gebruiken.

6. Workation: eerst inspanning, dan ontspanning
Workations in Nederland, Europa en Azië werden de afgelopen jaren al steeds populairder. In Nederland zijn er zelfs Tiny Offices te huur op vakantieparken waar je in een Tiny House kunt overnachten en waar een gemeenschappelijke hottub in de tuin staat. De deeleconomie wordt steeds populairder; een hottub omringd door Tiny Houses is hier een voorbeeld van.

7. Slow, duurzaam en milieuvriendelijk reizen
We gaan steeds bewuster leven met meer aandacht voor de natuur. Die ontwikkelingen zie je ook terug in het wellness-gedrag van mensen. Reizigers verblijven langer op een plek, mensen willen geen lijstjes meer afstrepen om alles te zien maar genieten ervan om in wellness-resorts alle faciliteiten te ontdekken. Ze gaan mindful wandelen met aandacht voor de natuur of gaan bosbaden, een combinatie van mindfulness en meditatie dat in Japan heel populair is en daar ‘Shinrin Yoku’ heet. Er wordt meer gelet op de ecologische en CO2-voetafdruk en klimaatwijs op vakantie gaan. Ontspannen en genieten op duurzame vakantiebestemmingen geeft mensen meer en meer het gevoel dat ze met een schoon geweten op vakantie kunnen gaan. Een voorbeeld hiervan zijn de Bio Hotels, een van de grootste verenigingen van milieuvriendelijke hotels waarvan er in Europa meer dan 100 te vinden zijn. Het meest duurzame hotel ter wereld is het Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba. Zij hebben als eerste hotel ter wereld de prestigieuze ‘Global United Nations 2020 Climate Action Award for Climate Neutral Now’ gewonnen.

8. Natuurlijke producten, lokale ondernemers en mooie ambachten
Ook qua wellness-producten wordt er steeds vaker gekozen om lokale ondernemers te steunen en te genieten van al het moois van eigen bodem. Wellness-food kopen we bij de boer, genieten van al het moois uit de zee kan met luxe zee-cosmetica en producten van schapenwol zijn populair. Op Texel kun je zelfs in een wolbad stappen en een wellness-route volgen. Slapen met een schoon geweten kan onder een duurzaam dekbed.

9. Bijzondere wellness-belevingen en wellness-themareizen
Veel reizigers kiezen bewust voor een ervaring of themareis zoals Wijn & Wellness, Wellness & Romantisch, Wol & Wellness, Avontuur & Wellness, Wintersport & Wellness en spa- en golfreizen. Denk aan slapen in boomhutten met een bubbelbad en sauna voor de deur. Bubbelen onder het noorderlicht, badderen in een boomstam, vinotherapie in een wijnbad, een bierspa bezoeken of in een appel- of melkbad stappen. Het Apfelhotel Torgglerhof Farmhouse met een Bio Appel Sauna is uniek in de wereld en gewaardeerd met een ‘Ahead Europe Award’ voor het geweldige design. Een bijzondere sauna experience kun je dit jaar beleven in Estland, waar op 22 juni 2022 de eerste World Sauna Race wordt gehouden. Afkoelen na een saunabezoek kan bij het bijzondere Artic Bath hotel in Zweeds Lapland.

10. Creëer je Wellness Lifestyle, de woon- en interieurtrends
Je huis moet een thuis zijn waar je tot rust komt en ontspant. Mensen kiezen steeds bewuster voor mooie lifestyle-producten die jarenlang meegaan. Denk aan zachte wollen plaids, luxe handdoeken voor in de badkamer, fijne loungewear voor thuis.

Credit beelden: ©WellnessSpots.com

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier