Afspraken over pensioen moeten natuurlijk wel échte afspraken zijn

Deze week werd bekend dat vakbonden, werkgevers en het kabinet niet tot een landelijk pensioenakkoord zijn gekomen. Volgens de bonden wil het kabinet geen concrete, structurele afspraken maken die werknemers zekerheid en stabiliteit biedt. Onder andere over de stijgende AOW-leeftijd, de boete om eerder met pensioen te mogen gaan en het pensioen voor zzp’ers wil het kabinet geen duidelijke afspraken maken en wil het sommige breekpunten zelfs doorschuiven naar een volgend kabinet. Met waterige afspraken die morgen weer anders kunnen zijn, gaat de FNV natuurlijk niet akkoord.Afspraken over jouw pensioen moeten natuurlijk wel échte afspraken zijn!

Ook geen betaalbaar pensioen voor zzp’ers

Tijdens het pensioenoverleg is ook gesproken over een betaalbare pensioenregeling voor zzp’ers. Hier heeft de meerderheid van de zzp’ers die aangesloten zijn bij FNV-bonden om gevraagd. FNV heeft tijdens het pensioenoverleg gesproken over een betaalbare deelname van zzp’ers aan pensioenregelingen met een mogelijkheid tot uitstappen. Ook op dit voorstel is niet ingegaan en heeft het kabinet niets extra aangeboden dan wat al in het regeerakkoord staat.

Verder jongleren voor pensioenfondsen

Geen pensioenakkoord betekent dat er voorlopig geen nieuw pensioenstelsel komt en de pensioenfondsen dus nog even verder moeten jongleren met het huidige, poreuze stelsel. Ook het Pensioenfonds Kappers verkeert al enige tijd in zwaar weer door eerdere maatregelen en dat zal helaas niet snel veranderen. De branche kan deze problemen niet zelf oplossen, alleen het pensioen versoberen (waardoor werknemers minder pensioen krijgen en meer risico lopen) kan een uitkomst bieden. Echter, dat wil FNV MOOI niet voor de branche. Zolang er geen pensioenakkoord volgt en het kabinet niets wil doen aan de rekenrente, zal ook het Pensioenfonds Kappers verdere klappen gaan krijgen.

Aandacht blijven vestigen

FNV MOOI zal de aandacht blijven vestigen op de pensioenproblematiek in de kappersbranche, maar ook op de noodzaak van het maken van concrete en betrouwbare afspraken voor toekomstbestendige pensioenen en een haalbare AOW-leeftijd. Samen met FNV en anderen zal FNV MOOI de koppen bij elkaar steken voor een oplossing voor de onhoudbare stijging van de AOW-leeftijd die voor iedereen geldt, een betaalbaar pensioen voor zzp’ers, het afschaffen van de doorsneesystematiek zonder compensatie (dus ook voor kappers), een betere rekenrente en een volwaardig, zeker en fatsoenlijk pensioen voor iedereen.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier