Belangrijke ontwikkelingen voor ZZP’ers

De positie van ZZP’ers op de arbeidsmarkt moet versterkt worden op het vlak van inkomen en sociale zekerheid. Dat is het standpunt van FNV MOOI, waarover je vandaag in het vakblad MOOI Lijfstijl meer leest. Houd je brievenbus dus in de gaten, want deze editie wil je niet missen!

Stichting van de Arbeid
De afgelopen jaren hebben partijen binnen de Stichting van de Arbeid gesproken over de toekomst van werkend Nederland. Naar aanleiding van de uitkomst is een rapport geschreven door de SER – Sociaal Economische Raad – waarna de inhoud geadviseerd is aan het kabinet. De SER – waarin ook de FNV zitting heeft – adviseert de regering en het parlement over het sociaaleconomisch beleid. FNV MOOI houdt je in MOOI Lijfstijl op de hoogte wat dit rapport betekent voor jou als ZZP’er in de uiterlijke verzorging.

Invulling belangrijk voor ZZP’ers
In het SER-rapport brengen boven sectorale partijen zoals vakbonden FNV, CNV, ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW en onafhankelijk deskundigen een advies uit vanuit de samenleving over sociaal en economische zaken, zoals zaken die van invloed zijn op situaties die werknemers en ondernemers/ZZP’ers aangaan. Het rapport met de titel ‘Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving’ heeft betrekking op de periode 2021-2025. Ook binnen de FNV hebben de verschillende bonden zoals FNV MOOI met elkaar gesproken en bepaalde standpunten ingenomen over de thema’s uit dit rapport. Het rapport is geschreven op hoofdlijnen en wordt nog verder uitgewerkt. De invulling is belangrijk, ook voor jou, want die bepaalt of de diverse branches er positief of negatief resultaat uit zullen halen. Dit resultaat heeft zeker invloed op jouw ZZP-schap.

Thema’s rapport
De thema’s waaraan aandacht wordt gegeven zijn o.a. extra bescherming van de ZZP’er tegenover werkgever/opdrachtgever, de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), pensioen, de vangnetregeling en de zelfstandigenaftrek. Het advies van FNV MOOI is, als er al zaken verplicht (moeten) worden, om dit geleidelijk, in stapjes, door te voeren. Het is belangrijk dat je als ZZP’er geïnformeerd bent, zodat je jezelf op tijd voor kunt bereiden op wat er komen gaat. Hoe je dat doet, lees je in MOOI Lijfstijl.

Nog geen lid?
MOOI Lijfstijl verschijnt vandaag 18 september. Ben je nog geen lid en wil je geen editie niet missen? Bel met 030 – 23 14 221 of stuur een e-mail naar info@fnvmooi.nl. Wij vertellen je graag alles over de voordelen van een lidmaatschap!

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier