Cao-onderhandelingen in de kappersbranche dreigen nu al vast te lopen

We zijn nog maar net begonnen met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de kappersbranche. En nu al dreigen de onderhandelingen te mislukken.

FNV MOOI en CNV Vakmensen hebben voorgesteld om in de kappers cao een nieuw loongebouw op te nemen. Een loongebouw waarmee wordt voorkomen dat de lonen in de toekomst niet weer onder het minimumloon kunnen zakken. Bovendien willen we een goede loonsverhoging: 12,5% in een cao voor één jaar. 12,5% klinkt veel maar dat valt reuze mee.

Wat is er aan de hand:
De kappersbranche is een van de slechtst betalende sectoren in Nederland. Medewerkers verdienen gemiddeld ongeveer 30% minder salaris dan hun collega’s in andere sectoren waar veel mbo-opgeleide mensen werken.
De lonen in de kappersbranche zitten maar net boven het minimumloon (loongebouw B nog geen 1%). Mensen die lager geschoold werk verrichten (bijvoorbeeld bij supermarkten) verdienen een stuk beter.
FNV MOOI en CNV Vakmensen kunnen en willen dat niet langer accepteren. De lonen in de kappersbranche moeten flink omhoog!! De komende jaren willen we de opgelopen achterstand inlopen. Dat is hard nodig om nieuwe mensen te bewegen om voor het mooie vak van kapper te blijven kiezen en om mensen die al in de sector werken te behouden.

Werkgevers klagen: “we kunnen geen personeel meer krijgen, we moeten zelfs de openingstijden aanpassen, de werkdruk is hoog, steeds meer medewerkers verlaten het werknemerschap in deze branche”.

Maar als FNV MOOI en CNV Vakmensen voorstellen doen om de beloning in de kappersbranche sterk te verbeteren voor alle werknemers houden werkgevers tijdens de cao-onderhandelingen de hand op de knip. Werkgevers vinden een beloning net boven het minimumloon meer dan genoeg lijkt het.

Na anderhalve dag onderhandelen willen werkgevers een voorstel voor een loonsverhoging doen waarin de laagst betaalden er minder op vooruit gaan dan de beter betaalden. Dat kunnen FNV MOOI en CNV Vakmensen niet accepteren.

We hebben een dringend beroep gedaan op werkgevers om met een beter voorstel te komen. Of dat gaat gebeuren moet de komende periode blijken.

We houden jullie op de hoogte van de verdere voortgang. Volg daarom de komende weken het nieuws over de ontwikkelingen in de kappers cao.

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier