IETS is nog altijd beter dan helemaal NIETS!

Krappe meerderheid van de leden stemt in met nieuwe cao Kappersbranche

‘Iets is nog altijd beter dan helemaal niets, een fatsoenlijk inkomen is nodig om gewoon rond te kunnen komen’ is een veel gemaakte reactie in de ledenraadpleging over het eindbod van ANKO voor een nieuwe cao voor de Kappersbranche. Zowel leden, maar ook niet leden hebben gereageerd. Uit nagenoeg alle reacties spreekt een gevoel van niet gewaardeerd worden.

Uit de vele reacties die FNV MOOI heeft ontvangen moeten we dus de conclusie trekken dat de leden over het algemeen ontevreden zijn over hun arbeidsvoorwaarden.

Het feit dat ANKO in het eindbod heeft opgenomen dat iemand die ziek wordt in het tweede jaar nog maar 70% krijgt doorbetaald (was 100%) wordt door niemand begrepen. Zeker omdat een groot deel van de werknemers dan onder het wettelijk minimum loon gaat verdienen. ‘Ziek zijn is geen keuze, daarvoor mag je niet gestraft worden’ is een veel gemaakte opmerking.
Daarnaast hebben werknemers die uitbetaald worden volgens loongebouw B ons er nog maar eens aan herinnerd dat zij nog meer schade zullen oplopen, hun provisie niet kunnen halen en ook nog eens 2% minder loon gaan ontvangen dan hun collega’s die betaald worden volgens loongebouw A.

Wat ook opvalt is dat meerdere leden in hun reactie hebben aangegeven dat zij sterk overwegen om de kappersbranche te verlaten. Als belangrijkste argumenten om van baan te veranderen worden genoemd:

  • De hoge werkdruk;
  • Steeds moeilijker om werk en privé met elkaar te combineren;
  • In andere sectoren wordt beter betaald en het is nu niet moeilijk om andere werk te vinden.

Dat neemt niet weg dat een krappe meerderheid van de leden heeft ingestemd met het eindbod van ANKO. Het aantal leden dat akkoord is gegaan met de nieuwe cao is net wat hoger dan het aantal leden die hebben aangegeven niet in te stemmen met de cao.
Dat betekent dat FNV MOOI de nieuwe cao gaat ondertekenen.

  • Deze cao loopt tot en met juni 2025. Per 1 juli 2024 worden de lonen als volgt verhoogd;
  • De cao lonen van de BBL leerlingen junior stylist 1 en 2 worden per 1 juli 2024 7% verhoogd;
  • De cao lonen van de junior 3e-jaar’s/salonassistent en haarstylist worden per 1 juli 2024 met 10% verhoogd;De cao lonen van de haarstylist allround en topstylist worden per 1 juli 2024 met 12% verhoogd.

De gesprekken met de werkgevers over een nieuw loongebouw beginnen al dit voorjaar. FNV MOOI maakt zich sterk voor een rechtvaardig loongebouw met een forse verbetering van de beloning in de kappersbranche. Dat is hard nodig om goed personeel te behouden voor de branche en om jongeren te verleiden om voor een opleiding in de kappersbranche te kiezen.

Daarnaast moeten er de komende tijd een aantal keuzes worden gemaakt over de nieuwe pensioenregeling. Ook dat wordt door de leden als een belangrijke arbeidsvoorwaarde beschouwd die op zijn minst niet mag verslechteren.

Wij danken iedereen, maar zeker onze leden, voor de vele reacties die we hebben ontvangen en we blijven ons sterk maken voor goede arbeidsvoorwaarden in de Kappersbranche. De reacties die we hebben ontvangen zullen we betrekken bij de gesprekken die we de komende tijd met ANKO voeren. Wij houden u op de hoogte van de voortgang.

Marga Patijn
Voorzitter FNV MOOI

Wil je nog eens terug lezen wat FNV MOOI over het eindbod heeft geschreven? Dit lees je hier.
Brief uitslag stemming cao eindbod aan werkgevers.

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier