Kijk voor het eerdere artikel (deel 1) hier.
Jouw kapperspensioen per 01-01-2024
Met ingang van 01-01-2024 verandert de wet omtrent pensioen. Wat is in grote lijnen het gevolg voor jouw pensioenregeling, wanneer de werknemers van 18, 19 en 20 jaar ook in de kapperspensioenregeling worden opgenomen?
Betekenis plaatje 1 t/m 3:
Rood = geen pensioenopbouw
Groen = wel pensioenopbouw
Je komt in het volgende, hogere stapeltje geld terecht, zodra je een jaar ouder wordt, een ervaringsjaar erbij krijgt, je cao-loon verhoogd wordt of wanneer je een andere (betere) functie krijgt.
1. Huidige pensioenregeling t/m 2023
- De huidige pensioenregeling kappers blijft tot 01-01-2024 bestaan;
- Tot 01-01-2024 kom je vanaf 21 jaar in de pensioenregeling terecht;
- Je bouwt dan meteen over je hele salaris pensioen op;
- Jij en je werkgever betalen de premie hiervoor (allebei 50%).
2. Gewenste drempel pensioenregeling vanaf 2024
- De huidige pensioenregeling moet wettelijk veranderen per 01-01-2024;
- Vanaf 01-01-2024 kom je vanaf je 18de jaar in de pensioenregeling terecht;
- De overheid heeft niet tegelijkertijd met het veranderen van de wet de fiscale wettelijke regels gewijzigd, waardoor 18-, 19- en 20-jarige kappers niet (volledig) pensioen op kunnen bouwen.
- ANKO, FNV MOOI en CNV vakmensen hebben daarom samen met het ministerie van SZW, Financien en de Belastingdienst een nieuwe gewenste pensioenregeling met een inkomensdrempel bedacht, die per 01-01-2024 in kan gaan. Deze regeling lijkt in grote lijnen het meest op de huidige pensioenregeling en past bij de kappersbranche met veel jonge werknemers, lage lonen en een over het algemeen korte carrièreduur (mediane verblijfsduur 7,6 jaar). Zie plaatje 2;
- Vergelijk plaatje 1 met plaatje 2;
- ANKO, FNV MOOI en CNV vakmensen (de partijen die over deze regeling gaan) hebben deze gewenste regeling bij het bestuur van het pensioenfonds aangemeld.
3. Nadelige franchise pensioenregeling vanaf 2024
- Het bestuur van het pensioenfonds heeft samen met de uitvoeringsinstantie een heel andere drempelregeling ingevuld (een franchiseregeling). Deze franchiseregeling is nadeliger voor jongeren;
- Vergelijk plaatje 2 met plaatje 3;
- Voor oudere werknemers wordt bij deze franchiseregeling de premie hoger, waardoor het nettoloon minder wordt en ook de werkgever meer betaalt. Wel bouwen oudere werknemers iets meer pensioen op.
- Het pensioenfonds denkt dat de franchiseregeling makkelijker uit te voeren is door de uitvoerder. Dat is niet waar. Een oud-medewerker van de uitvoerder heeft ons (FNV MOOI, ANKO en CNV Vakmensen) laten zien dat dit niet zo is. Dat hebben wij de huidige uitvoerder laten weten.
Zoals je in deel 1 hebt kunnen lezen wil het pensioenfonds de regeling met de inkomensdrempel niet met ons bespreken en uitvoeren. ANKO, FNV MOOI en CNV vakmensen (sociale partners) hebben de rechter inmiddels gevraagd te kijken naar het geschil tussen sociale partners en het pensioenfonds. Eind deze week verwachten wij de uitspraak. Wij houden je op de hoogte.