Meer informatie over de nieuwe kappers-cao

Na onderhandelingen, akkoord van onze leden en gesprekken met het ministerie van SZW heeft de nieuwe kappers-cao haar intrede gedaan. Het is nu alleen nog wachten op het algemeen verbindend verklaren door de minister. Dat wordt naar verwachting deze maand gerealiseerd. Wil je precies weten wat de nieuwe cao voor jou betekent? Kijk dan snel op de website van FNV MOOI, waar je ook een handig voorlichtingsfilmpje vindt waarin Diego uitlegt wat de nieuwe cao inhoudt.

Cao-wijzigingen: geldzaken en scholing
De nieuwe cao heeft een aantal wijzigingen ten opzichte van de cao die hiervoor werd gebruikt. Denk aan de loonsverhoging van 4,5% die onder andere ook van toepassing is op de meeste toeslagen, je vakantiegeld, je overuren, je transitievergoeding, je WW-uitkering en het maximale bedrag aan reiskostenvergoeding. Lonen die in 2020, 2021 en/of 2022 onder het wettelijk minimumloon (WML) terecht waren gekomen, krijgen een grotere stijging dan de 4,5%. Verder is er geld vrijgemaakt voor twee soorten scholing. Het geld uit de eerste regeling moet je besteden binnen de branche, het geld uit de tweede regeling mag binnen of buiten de kappersbranche besteed worden. Voor beide regelingen geldt een gemaximeerd bedrag per werknemer en op is op.

Ziekte en vrije dagen
Over het inleveren en opbouwen van vrije dagen als je ziek bent, zijn ook nieuwe afspraken gemaakt. Het opbouwen van vrije dagen op basis van je leeftijd gaat stoppen met ingang van 1 januari 2023, je dan opgebouwde rechten behoud je wel.

Verder krijg je één dag extra vakantie als je vijf jaar bij dezelfde werkgever werkt. Het verlof wegens familieomstandigheden is uitgebreid: niet alleen als je trouwt, maar ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat is nu in de cao opgenomen dat je van je werkgever twee vrije dagen krijgt. Bevalt jouw echtgenote, dan krijg je eenmaal het aantal uur dat je per week werkt vrij.

Leden van FNV MOOI hebben inmiddels een nieuwsbrief ontvangen. Kijk hier voor meer en uitgebreidere informatie over de nieuwe cao én het voorlichtingsfilmpje.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Werk en Inkomen van FNV MOOI.

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier