Prinsjesdag 2023: hoogtepunten uit de uiterlijke verzorging

Vandaag is het Prinsjesdag. Elk jaar op de derde dinsdag van september leest de Koning de Troonrede met daarin de plannen van het (demissionaire) kabinet voor en presenteert de minister van Financiën de begroting. Daarnaast is het een grote dag voor 17 talentvolle kappers en schoonheidsspecialisten van het mbo, want zij verzorgen vandaag het haar en de make-up van een aantal bewindslieden en Tweede Kamerleden. Het evenement wat jaren geleden bedacht is door FNV MOOI, ANKO en WorldSkills Netherlands. Uiteraard is FNV MOOI ook dit jaar aanwezig!

Team haar en make-up
De uitverkoren mbo-studenten krijgen vandaag demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs), demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media) én tien Tweede Kamerleden van vijf verschillende politieke partijen onder handen. Voordat zij vertrekken naar de Koninklijke schouwburg brengen zij eerst een bezoek aan beautysalon Aveda The Hague, waar het team studenten klaarstaat. Een deel van de studenten is lid van Team Netherlands: de Nederlandse kampioenen die hebben deelgenomen aan EuroSkills ‘het Europees Kampioenschap voor Beroepen’ van 5 tot 9 september in Polen. Syta Westra (kapper), Olivia van Leeuwen (schoonheidsspecialist), Jorn Nieuwenhuis (patissier) en Laura van Oort (gastvrouw) zijn onder meer onderdeel van het team.

Het aandenken voor de bewindslieden
FNV MOOI, CNV en ANKO zullen vandaag namens de kappers van Nederland erbij zijn om de politiek mee te geven dat praktijkleren en vakmanschap belangrijk zijn om er elke dag weer goed uit te zien. Dus niet alleen vandaag bij het uitspreken van de Troonrede, maar ook bij het voeren van de campagne voor de Tweede Kamer verkiezingen. Als herinnering ontvangen de Tweede Kamerleden en ministers een ingelijste foto van hun zojuist gestylde kapsel met de titel: #campagneklaar dankzij de kapper.

Koffertje van FNV MOOI
FNV MOOI heeft vandaag de grote taak om als vakbond die de uiterlijke verzorging vertegenwoordigt een eigen koffertje met wensen aan de bewindslieden en Tweede Kamerleden te overhandigen, dit terwijl zij in de watten worden gelegd en mooi worden gemaakt door de studenten. Op die kaarten staan de belangrijkste punten die nu in de complete uiterlijke verzorging spelen en waarvoor FNV MOOI aandacht vraagt.
Prinsjesdag 2023 staat in het teken van: wat de toekomst brengt weten we nog niet maar gelukkig weten de werkenden in de uiterlijke verzorging het wel en dat is toch MOOI!
Onder deze vlag, brengen we de volgende punten onder de aandacht bij de politieke partijen:

 • Werknemers: Substantiële verhoging wettelijk minimumloon (WML) naar 16 euro
 • Studenten: Aantrekkelijker maken van de arbeidsmarkt, schaf de BBL lonen af
 • Werknemers: Red de pensioenopbouw voor kappers in 2024!
 • Zzp’ers: Afbouw zelfstandigenaftrek is zeker op dit moment niet acceptabel

Houd onze website en socials in de gaten voor een terugblik van de mooie kapsels en make-up die de studenten vandaag creëren!

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door: Aveda The Hague, FNV MOOI, CNV Vakmensen, ANKO, de MBO Raad, SBB, WorldSkills Netherlands en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Op de foto v.l.n.r: voorzitter Anko Maurice Crusio, voorzitter FNV MOOI Marga Patijn en Bestuurder CNV Willem Kruithof.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier