Roodharigen in de spotlight

Met slechts 2 procent van de totale wereldbevolking en 3 procent van alle Nederlanders zijn roodharigen wereldwijd én in Nederland in de minderheid. Ter vergelijking: zo’n 70 procent van de wereldbevolking heeft zwart haar. Deze minderheidspositie van roodharigen heeft ertoe geleid dat er sinds 2005 een roodharigendag wordt georganiseerd in Nederland.

1.672 roodharigen op één foto
Wat in 2005 begon met een zoektocht van fotograaf Bart Rouwenhorst naar een roodharig model, leidde tot een groepsfoto van niet één maar 150 roodharigen. De fotograaf maakte er een traditie van met een jaarlijks terugkerend festival. In 2006 was het aantal roodharigen op de foto al uitgegroeid tot 500 en in de jaren daarna werden dat er alleen maar meer. Het festival kreeg zelfs een vermelding in het Guiness Book of Records met 1.672 roodharigen op één foto! Wij zijn benieuwd hoeveel dat er dit jaar zijn, a.s. zondag 27 augustus.

Activiteiten
Het roodharigenfestival is inmiddels een bijeenkomst geworden waar duizenden mensen samenkomen in Spoorpark Tilburg. Ook dit jaar worden er roodharigen uit meer dan 80 landen verwacht. Het festival is gebaseerd op drie kernwaarden: verbinding, trots en erkenning. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd waar overigens iedereen aan deel mag nemen, of je nu rood, blond, bruin, zwart of grijs haar hebt. Denk aan een workshop salsadansen, een tandemtour door Tilburg, lach yoga, portrettekenen en een stilettorace voor vrouwen én mannen.

Themakleur voor de groepsfoto
Het festival is dit jaar van 25 t/m 27 augustus. Op 27 augustus wordt de beroemde groepsfoto gemaakt. Dat is de enige activiteit op het festival die alleen voor roodharigen is. Elk jaar wordt er een themakleur gehanteerd. Dit jaar is de kleur Hibiscus Rose, een mix tussen dusty rose en paars. Voor de fotoshoot wordt gevraagd een top, jurk of shirt in deze kleur te dragen.

Als je haar maar goed zit
Neem jij als roodharige deel aan de foto dit jaar? Of heb je roodharige klanten die op de foto gaan?
FNV MOOI wenst alle roodharigen en ook iedereen met een andere haarkleur die het festival gaat bezoeken veel plezier! En misschien vooraf nog even een bezoekje aan de kapper zodat je haar goed zit?

Meer informatie vind je hier: https://www.roodharigen.nl/.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier