Vakantiedagen, vakantiegeld en ziek zijn tijdens je vakantie; hoe zat het ook alweer?

Deze (lente) periode is de tijd dat velen voorbereidingen treffen voor de zomervakantie of andere leuke tripjes. Het liefst plan je deze tripjes natuurlijk tijdens de erkende feestdagen, bijvoorbeeld tijdens Hemelvaart, Pinksteren, Kerst of Pasen, want dat scheelt je vrije dagen.

Kan jouw werkgever je verplichten op feestdagen te komen werken?
In de kappersbranche komt het  voor dat je als werknemer werkt op een feestdag. Een veel gestelde vraag is of je werkgever je ook kan verplichten om op een feestdag te komen werken? In de kappers-cao is een regeling opgenomen voor het werken op feestdagen. Deze regeling houdt in dat je met je werkgever in overleg kan treden en gezamenlijk kan besluiten of je  op een feestdag werkt.   Jouw werkgever kan jou dus niet zomaar verplichten om op een feestdag te komen  werken. Mocht je wel werken op een feestdag, dan geldt een toeslag van 25% in tijd of geld. Voor alle feestdagen, koningsdag en 5 mei in een jaar deelbaar door 5 geldt deze 25% toeslag. Ook mag jouw werkgever jou volgens de cao laten werken op een vrije dag voorafgaand aan een feestdag. Mocht de cao niet op jouw arbeidsovereenkomst van toepassing zijn, dan wordt aan de hand van wat tussen jou en jouw werkgever is afgesproken in jouw arbeidsovereenkomst bepaald of je vrij bent.  Als er niets is afgesproken geeft een erkende feestdag niet automatisch recht op een vrije dag.

Hoeveel vakantiedagen bouw je eigenlijk jaarlijks op?
Na de feestdagen duurt het maar even en de zomervakantie staat weer voor de deur. Dat betekent dat de meeste werknemers vakantiedagen zullen opnemen. Daarbij is het altijd verstandig om je resterende vakantiedagen in de gaten te houden. Hou je vakantiedagen altijd bij in je agenda, controleer altijd of jouw werkgever het goed heeft geregistreerd. Zo weet jij altijd waar je nog recht op hebt.

In de kappers-cao is een minimum afgesproken van 25 vakantiedagen voor een fulltimer die 38 uur werkt. Je ontvangt verder één extra vakantiedag als je je in een heel kalenderjaar niet ziek meldt  Werk je parttime dan worden de vakantiedagen naar rato berekend. Mocht de cao niet op jouw arbeidsovereenkomst van toepassing zijn, dan gelden de tussen jou en jouw werkgever gemaakte afspraken. Je hebt wettelijk minimaal recht op viermaal het aantal afgesproken arbeidsuren per week aan vakantie-uren. Vermoed je dat je saldo aan vakantiedagen niet klopt? Vraag dan hulp, bel met je vakbond.

Vakantiegeld
Als je werknemer bent is de maand mei de maand waarin je van je werkgever je vakantiegeld krijgt uitbetaald. Doorgaans een mooi extraatje om een vakantie te boeken. In de kappers-cao is geregeld dat het vakantiegeld 8% van je bruto jaarsalaris bedraagt. Het bedrag dat je maandelijks opbouwt zie je terug op je loonstrook en wordt in mei uitbetaald. Mocht de cao niet op jouw arbeidsovereenkomst van toepassing zijn, dan moet volgens de wettelijke bepaling jouw vakantiegeld in juni worden uitbetaald.  Mag jouw werkgever het vakantiegeld niet of later uitbetalen in verband met bijvoorbeeld tegenvallende resultaten bij werkgever?  Nee, dit mag jouw werkgever in geen geval doen.

Ben je zzp’er, dan kun je zelf je uren indelen en vakantie inplannen. Zorg dat je je klanten tijdig informeert of regel een vervanger!

Ziek tijdens vakantie
Inmiddels heb je wellicht je welverdiende vakantiedagen opgenomen. Op vakantie word je vervolgens ziek. Ziek zijn is in de eerste plaats al heel vervelend, maar hoe moet je vervolgens handelen? Kijk of je werkgever voorschrijft hoe je moet handelen als je ziek wordt tijdens een opgenomen vakantiedag. Meestal vind je dit terug in bijvoorbeeld je arbeidscontract of in een verzuimprotocol van je werkgever. Volgens de kappers-cao mag je de afgesproken vakantiedagen waar je geen gebruik van kan maken als gevolg van ziekte op een ander moment inhalen. Je bent dan wel verplicht aan je werkgever een medische verklaring te verstrekken met daarop de periode van ziekte vermeld.  Let op dat je werkgever dus niet ten onrechte vakantiedagen van je tegoed aftrekt.
Ziek op vakantie

Werk je als zzp’er, dan ontvang je tijdens ziekte in principe geen inkomen. Wel kun je een verzekering afsluiten tegen verlies van inkomen door ziekte.

 

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier