Werken met de feestdagen

De leukste en drukste maand van het jaar staat weer voor de deur: December! Veel klanten willen zich extra mooi laten maken voor de feestdagen en willen graag een extra behandeling bij de kapper, schoonheidsspecialiste of massage salon. Grote kans dat je werkgever wil dat jij extra komt werken voor de feestdagen.  Maar wat zijn jouw rechten en plichten bij werken op of rondom de feestdagen en waar moet je extra op letten?

Val je onder de cao voor het kappersbedrijf?

  • Jouw werkgever mag je dan laten werken op jouw vrije dag voorafgaand aan een feestdag. Je hebt dan wel recht op een vervangende vrije dag.  Werk je op de zondag extra, dan heb je daarnaast ook recht op een toeslag van 25%.
  • Daarnaast mag de werkgever jou in de week voorafgaand aan een feestdag ook langer laten doorwerken, mits je ouder bent dan 18 jaar. Dit mag maximaal 2 uur per dag gedurende 3 dagen per week. Werk je hierdoor langer dan 8 uur op een dag, dan heb je recht op een eenvoudige maaltijd.
De salons moeten op Kerstavond na 19.00 uur, op beide Kerstdagen én op Nieuwjaarsdag gesloten zijn. Er kan echter per gemeente wel een uitzondering op deze regel worden gemaakt. Mocht je vrijwillig en in overleg op een van deze feestdagen werken, dan heb je recht op een toeslag van 25%.

Val je niet onder de cao voor het Kappersbedrijf?

  • Als jouw werktijden zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dan zijn dit verplichte tijden.  Als je daarnaast extra gaat werken, dan moeten de tijden in overleg worden vastgesteld.  Het is ook goed om na te laten kijken of er afspraken over werken rondom de feestdagen zijn opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst.
  • Als je niet onder de cao valt en er is niets geregeld in jouw arbeidsovereenkomst, dan val je terug op de wet. Ook op grond van de wet kan van jou als goed werknemer worden gevraagd om op andere dagen en/of tijden te werken. De werkgever moet zich dan wel blijven houden aan de regels die zijn opgenomen in de Arbeidstijdenwet. Voor vragen hierover kan je uiteraard bij ons terecht.

Werkdruk

  • Ongetwijfeld is er door de drukte van de feestdagen meer werk in de salons, waardoor er (te)veel stress en werkdruk kan zijn in de salon. Dit is niet goed voor jou en voor de salon, omdat je dan niet meer kan voldoen aan de eisen die het werk stelt.
  • Daarom is het erg belangrijk om werkdruk juist ook op deze drukke dagen terug te dringen of te voorkomen.  Maak goede afspraken met je collega’s en werkgever en neem op afgesproken tijden pauze en rust.
  • Ook kun je online verschillende werkdrukmeters vinden waarin voor jezelf duidelijk wordt, wat je kan doen om de werkdruk te verminderen. Voor de kappers staat er Checklist Werkdruk Kappersbranche op Healthyhairdresser.nl. Ook voor andere branches in de uiterlijke verzorging kan deze checklist goed worden gebruikt!

Werkhouding

Daarnaast betekent gezond werken ook een goede houding! Het is belangrijk om gebruik te maken van een verstelbare kappersfiets en/of behandelstoel en stel daarbij een gunstige werkhoogte voor jezelf. In het kappersvak geldt bijvoorbeeld dat een kappersfiets tussen de 54 en 60 cm moet zijn ingesteld. Daarnaast is het voor jouw houding van belang dat je platte schoenen draagt met een slijtvaste looplaag. Daarmee voorkom je namelijk uitglijden!

ZZP-ers adviseren we om niet meer materiaal naar een klant mee te nemen dan nodig is, zodat je minder wordt belast met zware spullen tillen. Overleg zo nodig vooraf met de klant, zodat je overige materialen in de auto of thuis kan achterlaten.

Hygiëne

Omdat er meer klanten zijn in deze drukkere maanden, is het nu voor jou extra belangrijk om goed op de hygiëne in de salon te letten.

Zo is frisse lucht in de salon belangrijk én moet de luchtkwaliteit in de salon goed zijn. Er worden in de salon namelijk veel chemische middelen gebruikt. Zorg zelf en/of met je collega’s voor een goede ventilatie. Je kan bijvoorbeeld (na overleg met klanten) een of meer ramen openen of een ventilator gebruiken. Zorg ook voor voldoende afwisseling van werkzaamheden of je kan tijdens de pauze een luchtje scheppen.

Om huidirritatie te voorkomen moet je het contact met water en chemische stoffen zo veel mogelijk beperken. Zorg ervoor dat je goed passende handschoenen gebruikt! Hand- en polssieraden vormen ook een groot risico, omdat hieronder vocht en andere bestanddelen achter kunnen blijven. Het is niet toegestaan om deze te dragen tijdens het werken.

Heb je nog vragen hierover of over andere zaken?
Bel ons op 030-2314221 of mail ons op info@fnvmooi.nl

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier