Wie wordt de nieuwe voorzitter van de FNV?

Als lid van FNV MOOI mag jij je stem uitbrengen. Wie vind jij dat de nieuwe voorzitter van de FNV zou moeten worden? FNV MOOI is lid van de FNV en mag daarom – samen met zijn leden – meestemmen tijdens deze verkiezing.  Wordt het Kitty Jong of Tuur Elzinga? Wij stellen ze aan je voor!

Samenwerking FNV en FNV MOOI
De FNV is de grootste vakvereniging van Nederland. FNV MOOI werkt veel samen met de FNV. Tijdens deze coronacrisis bijvoorbeeld is de FNV regelmatig in Den Haag om de belangen van werknemers en ZZP’ers te behartigen. De huidige voorzitter Han Busker stelt zich niet meer verkiesbaar, dus er komt een plek vrij. Let op: het gaat dus om een nieuwe voorzitter van de FNV, niet van FNV MOOI. Marga Patijn blijft voorzitter van FNV MOOI.

Verkiezing
Begin 2021 wordt gekozen wie het stokje van Han Busker overneemt als voorzitter van de FNV. Vanaf maart 2021 is óf Tuur Elzinga óf Kitty Jong de nieuwe FNV-voorzitter. Hieronder lees je meer over de kandidaten. Ook jij kunt je stem uitbrengen vanaf 4 februari 2021 op de kandidaat van jouw keuze. Op 10 maart 2021 wordt de uitslag van de verkiezing bekendgemaakt en wordt de nieuwe FNV-voorzitter voor de periode 2021-2025 benoemd.

De kandidaten
Kitty Jong werkte voordat zij bij de FNV kwam aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, onder meer als ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad. Daarnaast was zij gemeenteraadslid in haar woonplaats Weesp. Sinds 2017 maakt Kitty als vicevoorzitter deel uit van het FNV-bestuur waarin zij verantwoordelijk is voor zorg, arbeidsomstandigheden, energiebeleid/duurzaamheid, diversiteit, sociale zekerheid en medezeggenschap/corporate governance.

Tuur Elzinga zat 9 jaar lang in de Eerste Kamer voor de SP en werkte als beleidsadviseur bij Mondiaal FNV. In 2012 was hij ‘kwartiermaker’ voor de omvorming van de FNV. Dat leidde uiteindelijk tot de fusie van de grootste afzonderlijke FNV-bonden. In zijn huidige functie als vicevoorzitter in het bestuur van de FNV is Tuur bekend als onderhandelaar bij het Pensioenakkoord. Daarnaast heeft hij ook Internationale Zaken en Economie in zijn portefeuille.

Maak kennis met de kandidaten!
De komende weken gaan beide kandidaten campagne voeren. Dat betekent dat je hen op meerdere plekken en in de media zal tegenkomen. Wil je meer over hen weten? Kijk dan op  fnv.nl/voorzitter. Uiteraard zal FNV MOOI ook met beide kandidaten praten over de toekomst en hoe zij tegen bepaalde onderwerpen aankijken die belangrijk zijn voor de uiterlijke verzorging. Jullie lezen daar meer over vóór 4 februari. Ook komt er tegen die tijd een online verkiezingsdebat, waarover we jullie op de hoogte zullen houden.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier