Werktijden en pauze
Werktijden, pauzes en afwisseling
- Je wisselt je werk voldoende af als je ieder uur tenminste vijf minuten van houding en taken wisselt.
- Na ongeveer twee uur werk is het advies om minimaal 10 minuten pauze te nemen.
Hoe voorkom ik een verkeerde houding?
- Pauzeer regelmatig en wissel het werk af.
- Pauzeer regelmatig, maar tenminste na ongeveer twee uur werken, een pauze van minimaal 10 minuten.
- Wissel het werk regelmatig af. Probeer niet langer dan 1 uur achter elkaar hetzelfde te doen. Doe dan ander werk, met andere bewegingen en in een andere houding.
- Met je schouders en ellebogen ontspannen omlaag.
- Draag stevige, platte schoenen.
Meubilair
Aan welke eisen moet een pompstoel voldoen?
De pompstoel moet aan een aantal eisen voldoen:
- De pompstoel moet gemakkelijk traploos instelbaar zijn, zodat je precies op de juiste hoogte kunt werken.
- Het instelbereik van de zitting loopt van minimaal 45 tot maximaal 59 centimeter boven de vloer.
- De hoogte van de rugleuning is maximaal 50 cm. En er zit geen hoofdsteun op (behalve voor het scheren of baardknippen).
- Het onderstel van de pompstoel moet stabiel zijn. Ook is het plat zodat je je voeten er op kunt zetten.
- Als het onderstel van de pompstoel gesloten is, dan heef het een diameter van minimaal 39 cm. Zo’n gesloten onderstel kan rond, vierkant of driehoekig zijn.
- De pompstoel mag ook een sterpoot hebben. Deze heeft minimaal 5 tenen. De afstand tussen het midden van het onderstel en de poten of wielen, is minimaal 24 cm en maximaal 37 cm.
- De stoel draait minimaal 45 graden om z’n as (een kwartslag naar links of rechts). Maar liever niet helemaal in de rondte.
Welke eisen kent de werkruimte rond de pompstoel?
- De pompstoel mag niet te breed zijn: de afstand tussen jou en het hoofd van de klant is maximaal 30 cm. Dan hoef je nooit te ver te reiken.
- Aan de zijkanten van de pompstoel moet je minimaal 70 cm werkruimte hebben. Als dat niet kan (vanwege een muur), moet die ruimte minimaal 50 cm zijn. Je moet de stoel dan wel zo kunnen draaien dat je er goed bij kunt.
- Aan de achterkant van de stoel moet je minimaal 100 cm werkruimte hebben.
Wat zijn de eisen voor een kinderstoel?
De kinderstoel moet aan een aantal eisen voldoen:
- Voor kinderen (tot 16 jaar) tussen de 1.15 en 1.60 meter, gebruik je een stoelverhoger. Hierdoor wordt de zitting van de stoel met minimaal 20 cm verhoogd.
- Bij kinderen van 1.15 meter en kleiner gebruik je een aparte, in hoogte verstelbare, kinderstoel. De zitting ervan zit op minimaal 79 cm hoogte.
- De horizontale afstand van de kapper tot het hoofd van het kind mag maximaal 30 cm zijn. Met kinderstoelen in de vorm van autootjes en dergelijke, kan in principe niet aan die regel worden voldaan.
Wat is een goede schaar?
De schaar moet aan de volgende eisen voldoen:
- Je schaar is voorzien van een pinksteun (die je er eventueel af kunt halen). Deze zorgt ervoor dat je vingers ongeveer op één lijn liggen. Je hand is daardoor meer ontspannen.
- Een schaar met ongelijke beenlengte (off-set) is niet verplicht, maar wel aan te raden.
- Zorg dat je schaar nikkel-vrij is, dat helpt allergie te voorkomen.
Aan welke eisen moet een kappersfiets voldoen?
De kappersfiets moet een aantal eisen voldoen:
- Als je vaktechnische handelingen (bijvoorbeeld knippen, verven, permanenten, blonderen of wassen) uitvoert, gebruik je een kappersfiets. Op de kappersfiets zitten en ‘m gebruiken als ‘stasteun’, wissel je af. Er moeten genoeg kappersfietsen zijn in de salon, zodat iedereen die aan het werk is met een klant, er een kan gebruiken.
- De juiste kappersfiets heeft een fiets- of ponyzadel (geen rond zadel) en heeft geen rugleuning.
De kappersfiets is traploos instelbaar zodat je precies op de juiste hoogte kunt werken. In combinatie met de in hoogte verstelbare pompstoel natuurlijk.
- Het instelbereik van de zitting is minimaal 60 cm en maximaal 80 cm boven de vloer Als je de goede instelhoogte niet bereikt met een ponyzadel, omdat je klein bent, gebruik dan een kappersfiets met fietszadel.
- De zitting is draaibaar ten opzichte van het onderstel.
- De fiets heeft een sterpoot met minimaal vijf tenen. De afstand tussen het midden van de poot en de wielen is minimaal 24 cm en maximaal 37 cm. Als de fiets op de vloer achter de pompstoel wordt gemonteerd, dan moet je minimaal in een hoek van 135 cm om de pompstoel heen kunnen draaien. In beide richtingen natuurlijk.
Wat zijn de eisen aan de wasbak?
De wasbak moet aan een aantal eisen voldoen:
- De afstand tussen de neksteun en de achterkant is maximaal 43 cm. Is de wasbak hol aan de voorkant, dan is de afstand tussen neksteun en achterkant maximaal 45 cm.
- De knieruimte onder de wasbak is minimaal 24 cm. De ruimte voor je voeten is minimaal 42 cm. Je meet dit vanaf de achterkant van de wasbak. Als je je knieën en voeten niet kwijt kunt, dan moet je je voeten aan weerszijden van het onderstel van de wasbak kunnen neerzetten. Het onderstel mag dan niet breder zijn dan 30 cm.
- De werkruimte achter de wasbak is minimaal 50 cm.
Arbocatalogus
De Arbocatalogus is een boek en/of een website vol oplossingen voor gezondheid- en veiligheidsrisico’s die werknemers lopen tijdens hun werk. In de arbocatalogus staan erkende maatregelen en methoden of manieren waarop aan de Arbo-wet kan worden voldaan. Een Arbocatalogus komt tot stand door middel van een afspraak van sociale partners, de brancheorganisatie(s) en de vakbonden. Er worden concrete maatregelen opgesteld, die nodig en mogelijk zijn om in de bedrijven veilig en gezond te werken. Deze maatregelen worden getoetst door de Arbeidsinspectie en verkrijgen daarmee een wettelijke status. De maatregelen zijn richtinggevend voor de Arbeidsinspectie en ondernemers zijn gehouden deze maatregelen te nemen/in te voeren. Je werkgever heeft wel de vrijheid om het anders te doen, maar dan moet hij kunnen aantonen dat dit hetzelfde veiligheidsniveau voor hem, voor de werknemers en de klanten oplevert.
Voor de volgende branches zijn er arbocatalogi beschikbaar:
- Kappers; in ontwikkeling
- Schoonheidsspecialisten; Onderdeel van de code van de schoonheidsspecialist
- Pedicures; De arbocatalogus is onderdeel van de code voor de voetverzorging