Vanavond om 19 uur staat er weer een persconferentie gepland. Premier Rutte en minister De Jonge zullen spreken over de maatregelen om de stijging van het aantal besmettingen een halt toe te roepen. Van 16-22 september steeg het aantal besmettingen al met 60%. Gisteren zijn er in één etmaal bijna 3.000 besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Wees voorzichtig, houd je aan de maatregelen en protocollen!
Verscherpte maatregelen
Sinds zondagavond zijn de maatregelen in 14 van de 25 veiligheidsregio’s aangescherpt, omdat daar het aantal coronagevallen het snelst oploopt. In zes van die regio’s golden al strengere maatregelen en gisterenavond zijn daar acht regio’s bijgekomen. Vanmiddag was er nog overleg tussen experts (zoals het OMT en het RIVM) en het kabinet. Het lijkt waarschijnlijk dat er verscherpte maatregelen komen voor de grotere steden, maar de druk op het kabinet neemt ook toe om landelijk een daad te stellen. Zo zal het gebruik van het OV waarschijnlijk aan banden worden gelegd en worden beperkt tot noodzakelijke reizen.
Mondkapjes en spatmaskers
Die landelijke daad zou kunnen gaan over het verplicht stellen van mondkapjes in situaties waarin geen 1,5 meter gegarandeerd kan worden, zoals bij de contactberoepen. Iets waar FNV MOOI al sinds de corona-uitbraak voor pleit. Maar het gaat bijvoorbeeld ook om plastic spatmaskers voor personeel in de horeca. Een tweede lockdown lijkt onwaarschijnlijk.
Wat zeggen de experts?
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt in een interview met Het Parool dat de forse stijging van het aantal opgenomen COVID-patiënten in de lijn van de verwachting ligt. Bij Jinek aan tafel vertelde hij afgelopen week dat Nederland nu in dezelfde situatie zit als in maart, zelfs al een heel klein stapje verder. Volgens hem zouden we kunnen gaan denken aan een mondkapjesplicht op drukke plekken.
Volgens RIVM-voorman Jaap van Dissel is de tweede golf begonnen. In een interview met Trouw zei hij dat een nieuwe lockdown waarschijnlijk niet nodig is. Het draagvlak voor strengere regels wordt volgens hem wel groter, omdat het aantal besmettingen hard oploopt. Mochten er strengere maatregelen nodig zijn, dan zullen die volgens hem waarschijnlijk het spiegelbeeld zijn van de eerdere versoepelingen uit de lockdown. Dat zou slecht nieuws zijn voor sportscholen, horeca, culturele instellingen en sectoren waarbij grotere groepen in binnenruimten bij elkaar verblijven. Het RIVM is steeds voorzichtig geweest met het aanbevelen van mondkapjes
Volgens een onderzoek van DVJ Insights onder ruim 1.000 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws, vindt 72% van de Nederlanders dat er weer strengere maatregelen moeten komen. Bijvoorbeeld een mondkapjesplicht op drukke plekken, weer meer thuiswerken en het OV alleen gebruiken voor noodzakelijke reizen.
Het Red Team, een groep onafhankelijke deskundigen met verschillende expertises, adviseert het kabinet dat mondkapjes een rol moeten krijgen in de nieuwe coronamaatregelen. Hun advies wordt gesteund door de voorzitters van verschillende veiligheidsregio’s. Het Red Team spreekt zich niet uit op welke manier mondkapjes een rol zouden moeten spelen. Wel verwijzen ze naar de buurlanden, waar mondneusmaskers al verplicht zijn in winkels en de horeca. “Mondneusmaskers dempen de verspreiding en hebben een belangrijke signaalfunctie: eigenschappen die er nu toe doen.”
Emeritus-hoogleraar psychiatrie en psychotherapie Frank Koerselman zegt het volgende in Het Parool: “Het naleven van de coronaregels was Nederland in maart, april en mei goed afgegaan, omdat er angst was voor het onbekende virus dat doden zaaide en schaarste aan ic-bedden. Dat vergrootte de gehoorzaamheid aan groepsnormen, zoals de coronaregels. Maar die angst wordt snel vergeten, en dan begint het marchanderen met groepsnormen om de eigen behoeften te vervullen.” Uit het eerder genoemde onderzoek in opdracht van RTL Nieuws geeft bijna de helft (46%) van de ondervraagden aan zich aan de maatregelen te houden, met name de ouderen.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun leden zoals onder andere ANKO, ANBOS en ProVoet op zich beter aan de maatregelen te houden om een tweede intelligente lockdown te voorkomen. Ze vragen hun leden het voortouw te nemen als het gaat om het volgen van de gedragsregels en protocollen, omdat de aandacht om ze na te leven is verslapt. Bedrijven kunnen door het goede voorbeeld te geven volgens de werkgeversorganisaties een belangrijke rol spelen in het beïnvloeden van het gedrag van Nederlanders en het omhoog schroeven van de bewustwording.
FNV MOOI: “Wees voorzichtig en houd je aan de protocollen!”
Marga Patijn, voorzitter van FNV MOOI: “Ik kan niet genoeg benadrukken dat iedereen nu echt weer voorzichtig moet zijn, zich aan de maatregelen moet houden en dat het belangrijk is dat collega’s die werkzaam zijn in de uiterlijke verzorgingsbranche de protocollen naleven. Niemand zit te wachten op een tweede lockdown of klanten die niet meer naar de salon durven komen omdat wij ons niet aan de regels houden, dat gaan veel ondernemers in de uiterlijke verzorgingsbranche niet overleven!
Niemand wil ziek worden en het coronavirus doorgeven aan vrienden en familieleden. Het balletje kan nu heel snel gaan rollen: als jij je niet aan de maatregelen houdt en er mede door jou een lockdown komt, kan je werkgever omvallen en kom jij zonder werk te zitten. Dan begint de volgende ellende van WW, bijstand en armoede omdat je geen ander werk kunt vinden vanwege de crisis waar we inzitten. Natuurlijk ben jij niet de enige die deze verantwoordelijkheid draagt. Eerst zijn de overheid en je werkgever aan zet die voor jou een omgeving moeten creëren waarin jij veilig de regels kunt naleven en veilig kunt werken. Wij hopen dat zij nu echt met aanvullende maatregelen komen en luisteren naar de adviezen van veel deskundigen. Het is belangrijk dat je werkgever de protocollen naleeft en mondkapjes ter beschikking stelt. Dus niet alleen voor jou, ook voor de klant! Jouw werkgever heeft er ook belang bij om te laten zien dat hij het beste voorheeft met jou en zijn klanten. Doet hij dat niet, dan blijven die klanten snel weg.
Houd in je achterhoofd wat je rechten zijn bij bijvoorbeeld een eventuele quarantaine. Je hoeft hiervoor geen vakantiedagen of vrije dagen in te leveren, geen werk in te halen als je weer beter bent, en je behoudt je volledige loon. Ben je niet ziek, meld je dan ook niet ziek. Leg de situatie uit aan je werkgever en volg brancheprotocollen en de adviezen van de overheid en het RIVM.”
Kijk hier voor het protocol voor jouw branche: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/protocollen.php. Op de website vind je ook een toolkit met extra informatie: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/toolkit.php. En handige filmpjes en infographics: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/infographics.php.
Bekijk hier het complete coronadossier van FNV MOOI: https://fnvmooi.nl/category/coronavirus/.
FNV MOOI schreef al eerder over het belang van mondkapjes:
https://fnvmooi.nl/coronavirus/stel-mondkapjes-verplicht/
https://fnvmooi.nl/coronavirus/fnv-mooi-adviseert-mondkapjes-tijdens-het-werk/ https://fnvmooi.nl/coronavirus/vakbonden-en-viroloog-umcg-vinden-kapper-zonder-mondkapje-onveilig/
https://fnvmooi.nl/coronavirus/fnv-mooi-adviseert-mondkapjes/
https://fnvmooi.nl/coronavirus/het-coronavirus-laait-weer-op-fnv-mooi-adviseert-draag-een-mondkapje/