Corona-update extra maatregelen

Extra maatregelen – contactberoepen blijven open, wel beperking in productverkoop na 20 uur ‘s avonds

Tijdens de persconferentie van dinsdag 3 november zijn er bovenop de gedeeltelijke lockdown extra maatregelen afgekondigd, ook al lijkt de top van de tweede coronagolf voorbij te zijn. Er ligt volgens de overheid nog steeds te veel druk op het personeel in ziekenhuizen en op de IC’s. Alle publiek toegankelijke locaties zijn daarom gesloten, maar gelukkig blijven de contactberoepen in de uiterlijke verzorgingsbranche open. Wel met een beperking in de verkoop!

Geen productverkoop na 20 uur
Sinds 4 november 22 uur tot en met 18 november geldt het volgende: winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Alleen winkels met de verkoop van levensmiddelen mogen langer openblijven. Salons in de uiterlijke verzorging bieden behandelingen aan en mogen daarom ook na 20 uur geopend zijn, maar wél alleen voor het uitvoeren van behandelingen. De overheid trekt één lijn voor de complete retail: geen productverkoop na 20 uur ’s avonds. Ter illustratie: het is dus niet mogelijk voor een klant die naar de kapper komt om na 20 uur een shampoo te kopen.

Mondkapje
Het dringende advies om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen wordt een verplichting. Het kabinet gaat dit wettelijk regelen. Onduidelijk is nog wanneer de mondkapjesplicht ingaat. Tot dit moment geldt dus een dringend advies voor het dragen van mondkapjes, ook voor de contactberoepen! Verder geldt het advies onder meer voor winkels, gemeentehuizen, stations, vliegvelden parkeergarages, benzinestations et cetera. Houd naast het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (mondkapje, handschoenen, face shield, spatmasker) ook altijd de 1,5 meter afstand in acht. Uitzondering hierop is het moment dat jij je eigen klant behandelt en de behandeling dit niet toelaat, zoals een gezichtsbehandeling door een schoonheidsspecialist of het trimmen van een baard of snor door de barbier of kapper.

Intake en registratieplicht van kracht
Werkenden in de uiterlijke verzorging zijn verplicht om bij te houden welke klant wanneer in de salon is (geweest). Deze registratieplicht voor contactberoepen is een aanvulling op de intake, waarin je vraagt of iemand coronaverschijnselen heeft. De intake gebeurt bij het maken van de afspraak en bij binnenkomst. De registratieplicht vergemakkelijkt het bron- en contactonderzoek van de GGD, in het geval van een corona-uitbraak.

Meer informatie en update intake- en registratieformulier
Doe altijd een intake met de klant bij het maken van de afspraak én wanneer de klant de salon binnenkomt. Bekijk het protocol voor jouw branche voor de adviezen omtrent de intake en alle andere adviezen m.b.t. veilig werken in coronatijd: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/. Daarnaast ben je verplicht je klant te registeren wanneer hij/zij naar de salon komt. Waarschijnlijk werk je als ZZP’er al met een klantensysteem of heeft je werkgever dat allemaal goed geregeld. Is dat niet het geval, dan kun je de gegevens ook noteren in een schriftje. Registreer de klant direct bij binnenkomst, als aanvulling op de intake. Download hier de geüpdatet versie van een intake- en registratieformulier

 

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier